IP-adres verbergen: waarom en hoe?

Hoewel internet natuurlijk veel vrijheid geeft, en de wereld aan je voeten ligt, wil je ook voorkomen dat de hele wereld weet wat jij doet. Aangezien je IP-adres bijna net zo makkelijk naar je voordeur te traceren is als je telefoonnummer, is het belangrijk om te weten hoe je je IP-adres kan verbergen. Wij leggen je uit waarom je dat zou willen en hoe je dat aanpakt!

Je IP-adres verbergen is heel belangrijk als je je online privacy en veiligheid wilt beschermen. De enige informatie die iemand uit je IP-adres kan halen, is je algemene geografische locatie, meestal je stad of postcode. Als een hacker meer informatie over je krijgt, zoals je geboortedatum of burgerservicenummer, kan de hacker mogelijk je identiteit stelen of zich online als jou voordoen.

Gelukkig kan je een VPN gebruiken om dit te voorkomen. Met een VPN maak je verbinding met een VPN-server waardoor je echte IP-adres verbergt wordt. Je krijgt een nieuw IP-adres toegewezen dus niemand kan je echte locatie achterhalen. In dit artikel leggen we uit wat precies een IP-adres is, hoe je het gemakkelijk kan verbergen en wat de beste VPN’s daarvoor zijn. 

Inhoudsopgave


Hoe IP-adres verbergen met een VPN

  1. Kies een goede VPN-provider die je IP-adres kan verbergen. Wij raden NordVPN aan, momenteel met 66% korting!
  2. Download de VPN-software op al jouw apparaten en log in.
  3. Kies een server uit de serverlijst en start de VPN-verbinding.
  4. Geniet van veilig, anoniem browsen met verborgen IP-adres!

Beste VPN’s voor IP-adres verbergen 

  1. NordVPN Beste VPN om IP-adres te verbergen 
  2. SurfsharkVPN met de beste prijs-kwaliteitsverhouding
  3. Atlas VPNBeste betaalbare VPN-provider 

Waarom je IP-adres verbergen?

Omdat communicatie tussen twee computers ook altijd twee IP-adressen vereist, betekent dat, dat de ontvangende computer ‘weet’ wat jouw IP-adres is. Anders kan hij immers geen data terugsturen. Nu is het op zich geen ramp als deze server je IP-adres alleen gebruikt voor het terugzenden. Maar omdat er zoveel informatie in zit, is het voor bedrijven heel interessant om die IP-adressen ook voor andere doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld om je internetgedrag te volgen. Of wellicht om je de toegang tot bepaalde diensten te ontzeggen. 

Dat kan bewust zijn (bijvoorbeeld omdat een website alleen mensen uit een bepaald land wil bedienen) maar ook per ongeluk, als een forum bijvoorbeeld een IP-adres heeft verbannen wegens wangedrag. Aangezien IP-adressen vaak opnieuw worden toegekend kan je zomaar in de situatie komen dat je buiten je schuld een dienst niet meer kan gebruiken, omdat ‘jouw’ IP-adres met wangedrag is geassocieerd. 

Er zijn dus verschillende redenen om je IP-adres te verbergen. Je wil namelijk lang niet altijd dat mensen kunnen achterhalen wie je bent en waar je je bevindt. Vooral niet als je met gevoelige gegevens werkt, of als je niet wil dat opsporingsdiensten weten waar je mee bezig bent.

Je IP-adres verbergen met een VPN

De beste en meest veilige manier om je IP-adres te verbergen is met een VPN-dienst. Dit is eigenlijk ook een proxy, maar veel geavanceerder. Een VPN maakt je IP-adres niet traceerbaar, en zorgt er ook voor dat jouw data voor buitenstaanders niet meer te bekijken is.

Een VPN dienst werkt als een doorgeefluik. Jouw apparaat maakt verbinding met de VPN-server, en de VPN-server maakt een verbinding met de website of dienst van je keuze. Alle data gaat dus via de VPN-server, en elke byte wordt versleuteld en geanonimiseerd. Lees ons artikel over wat een VPN is voor een uitgebreide uitleg van de werking van een VPN.

Beste VPN-diensten die je IP-adres verbergen

Wij hebben de meeste VPN-diensten al uitgebreid voor je getest. Drie kwamen als beste VPN uit ons uitgebreide onderzoek, en alle drie kunnen we deze van harte aanbevelen.


1. NordVPN – beste VPN om IP-adres te verbergen 

NordVPN

NordVPN is een van de bekendste VPN-diensten van dit moment. Privacy is voor het bedrijf erg belangrijk. Het houdt bijvoorbeeld geen logbestanden bij van welke IP-adressen tijdelijk aan jou zijn toegewezen.

 NordVPN ondersteunt bovendien het streamen via Netflix en Hulu en dergelijke, zodat je dankzij je verborgen IP-adres een veel groter aanbod van de streamingdiensten kan gebruiken. 

Voor wie vooral het verbergen van je lokatie van belang is, biedt NordVPN ook een ‘Custom DNS’ dienst. Dit zorgt ervoor dat je data niet versleuteld wordt maar wel de afzender. Dat geeft maximale snelheid, een verborgen IP-adres maar geen beveiligde data.

Lees onze NordVPN recensie voor meer informatie.

Voordelen:

  • Heel snel dankzij Nordlyx
  • 6 gelijktijdige verbindingen
  • 5.800+ servers in 60+ landen

Nadelen:

  • Geen router-app

2. Surfshark – VPN met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Surfshark

Deze wat nieuwere speler op de markt geeft je de mogelijkheid om een onbeperkt aantal apparaten gelijktijdig de dienst te laten gebruiken. Voor een huishouden met meerdere bewoners en allemaal hun eigen telefoon, computer en tablet is dat wel heel prettig. 

Ook Surfshark vergroot je streaming aanbod door je toegang te geven tot buitenlandse diensten. Zoals Netflix, Disney+, HBO Max en BBC iPlayer

En uiteraard bewaart Surfshark geen logbestanden met je internetgedrag. Voor wie zijn IP-adres extra goed wil beschermen biedt Surfshark ‘Multi-Hop’ als optie, waardoor je verkeer via meerdere servers wordt omgeleid. Dat maakt traceren nagenoeg onmogelijk. Uit onze test blijkt dat deze Multi-Hop bescherming geen aantasting is van je internetsnelheid.

Lees onze Surshark recensie voor meer informatie. 

Voordelen:

  • Houdt geen logs bij
  • Onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen
  • 3.200+ servers in 100+ landen

Nadelen:

  • Sommige functies kosten extra

3. Atlas VPN – beste betaalbare VPN-provider

Deze VPN-dienst doet er alles aan om jouw surfgedrag volledig anoniem te maken. Atlas VPN heeft een strikt no-logs beleid en je IP-adres wordt niet opgeslagen, wat zorgt voor betere privacy en anonimiteit. 

Je kan onbeperkt apparaten tegelijkertijd gebruiken, en dankzij meer dan duizend servers is je verbinding snel en veilig. Qua streamen kan Atlas VPN eenvoudig vrijwel elk streamingplatform deblokkeren zoals Netflix, HBO Max en meer.

De standaard DNS-leak-protection zorgt ervoor dat je verbinding nooit ‘even’ onveilig en traceerbaar wordt. Dit geeft je extra zekerheid dat jouw eigen IP-adres nooit door anderen gezien wordt.

Voordelen:

  • Snel voor een betaalbare prijs
  • Onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen
  • 1.000+ servers in 49+ landen

Nadelen:

  • Geen firmware voor router 

Wat is een IP-adres?

Laten we beginnen met uitleggen wat een IP-adres precies is. Elk apparaat dat met internet verbonden is, heeft een IP-adres. Je kan dit het beste vergelijken met een telefoonnummer voor computers. En net zoals een vast telefoonnummer een netnummer heeft waaraan je kan zien waar het toestel zich bevindt, bevat een IP-adres ook allerlei informatie over jouw locatie: in welk land je bent en vaak zelfs in welke wijk. 

Alle internetverbindingen verlopen via het IP-adres. Dus ook als je een website bezoekt. Omdat IP-adressen een reeks nummers zijn, is dat voor mensen niet makkelijk te onthouden. Daarom werkt internet met een soort telefoonboekje waarbij je IP-adressen kan koppelen aan een makkelijker te onthouden naam (zoals google.com of nos.nl). Dit heet een DNS server. Dit staat voor Dynamic Name System. Elke keer als jij een webadres intikt in je browser, wordt automatisch het bijbehorende IP-adres opgezocht om de verbinding tot stand te brengen.

Wat is mijn IP-adres?
3.141.45.177
Mijn IP-adreslocatie: Columbus
Internetprovider: Amazon.com, Inc.
Jouw online activiteiten kunnen door jouw internetprovider en iedereen die jouw verbinding bespioneert worden gezien.

Bij communicatie tussen twee computers zijn er dus altijd twee IP-adressen belangrijk: die van de ontvanger (zoals de webserver) en die van de verzender (bijvoorbeeld jouw laptop). Het nummer van de ontvanger is nodig zodat jouw computer data naar de server kan sturen. De server heeft op zijn beurt jouw IP-adres nodig om het antwoord te retourneren. 

Hoe kan je je IP-adres verder verbergen?

Er zijn meerdere manieren om je IP-adres te verbergen naast een VPN. We lichten er twee manieren uit: de Tor-browser en een proxy. Dit zijn namelijk de meest gangbare manieren om je surfgedrag anoniem te maken, al zijn deze opties zeker niet altijd even doeltreffend als het gebruik van een VPN.

TOR browser

Voor wie anoniem over het web wil surfen zonder dat de overheid kan achterhalen wie je bent en wat je doet, kun je daar de TOR-webbrowser voor gebruiken. De TOR browser komt soms wel eens in het nieuws omdat hij populair is bij criminelen. Met de TOR browser kun je namelijk relatief makkelijk toegang krijgen tot het zogenaamde ‘dark web’, een deel van het internet waar je met gewone browsers niet of nauwelijks kan komen, en waar juist criminelen veel gebruik van maken.

Maar dat misbruik was niet de reden voor het ontwikkelen van de browser. TOR is feitelijk ‘gewoon’ een webbrowser waarmee je websites bezoekt, zoals Chrome, Firefox of Safari. De TOR browser is wel een speciale browser die gebruik maakt van een eigen netwerk om data van gebruikers te verbergen. Verbindingen worden meerdere keren omgeleid via speciale servers en ook nog eens versleuteld. Surfen is vervolgens anoniem, maar ook een stuk trager.

Proxy zonder versleuteling

Een meer algemene manier om het IP-adres van al je dataverkeer te verbergen is door gebruik te maken van een proxy. Dit is een speciale server die functioneert als doorgeefluik. Jouw computer maakt verbinding met de proxy, en de proxy maakt vervolgens verbinding met de dienst of site. 

Voor de ontvangende server lijkt het alsof de dataverzoeken van de proxy komen, in plaats van van jouw eigen IP-adres. Een tijd lang waren proxy-servers populair bij Netflix-gebruikers, omdat sommige proxies deden alsof jouw aanvraag vanuit de Verenigde Staten kwam. Het resultaat was dat je op een Nederlands apparaat de hele Amerikaanse Netflixbibliotheek kon zien. Netflix heeft dit voor de meeste eenvoudige proxies inmiddels dichtgetimmerd. 

Het probleem met een eenvoudige proxy is dat het niets anders doet dan je data doorgeven. Het doet niet aan het maskeren of versleutelen van je data. Hierdoor is het nog steeds relatief makkelijk voor buitenstaanders om ‘mee te kijken’ en zo misbruik te maken van je open verbinding. 

Dit is hoe je je IP-adres verbergt met een proxy:

  1. Selecteer de startknop en selecteer vervolgens Instellingen > Netwerk en internet > VPN
  2. Klik vervolgens op VPN-verbinding en Geavanceerde opties.
  3. Selecteer onder VPN-proxy-instellingen het type proxy-instelling dat je wilt gebruiken en voer vervolgens de proxyservergegevens voor die VPN-verbinding in.
  4. Je IP-adres is nu verborgen! 

IP-adres verbergen als je wil downloaden

Sinds april 2014 is het downloaden van software, films, muziek en series waar je niet voor hebt betaald via torrentdiensten in Nederland verboden. Dat betekent dat sinds die datum het downloaden van illegale inhoud strafbaar is, en daar kan je een flinke boete voor krijgen. De boete varieert van €520 voor een aflevering van een serie tot €815 voor een film.

En wat is de manier waarop auteursrechtenorganisaties vaststellen wie wat downloadt? Het IP-adres natuurlijk. Op basis van dat IP-adres is al duidelijk in welk land je je bevindt, en ook welke internetprovider je gebruikt. En zo is het vrij makkelijk om vast te stellen wie je bent. Overigens wordt hierbij door de rechthebbenden (dus degenen die illegaal downloaden willen stoppen) gekeken naar het huishouden. Als je kind of huisgenoot dus illegaal downloadt, kun jij daar de boete voor krijgen. Dit geldt overigens ook als je bijvoorbeeld de populaire streamingdienst Popcorn Time wilt gebruiken.

IP-adres verbergen met software

Als je voor een VPN-dienst kiest zijn er twee manieren om deze te gebruiken om je IP-adres te verbergen. De meest eenvoudige manier om je IP adres te verbergen is door speciale software te installeren die dat allemaal voor je regelt. De genoemde VPN-diensten hebben apps voor PC, Mac en Smartphones, waarmee je naar wens de beveiliging aan- en uitzet. Het voordeel hiervan is dat je per apparaat kan bepalen of je van de beveiligde verbinding gebruik wil maken, en ook zelfs per apparaat kan kiezen hoe je IP-adres verborgen wordt. Dus als je ‘even’ wilt surfen alsof je in de VS woont, dan kan dat, zonder dat je huisgenoten een verandering in hun verbinding merken.

Maar ook kan het verstandig zijn om één apparaat ‘veilig te stellen’ voor het gebruik van bittorrent. Een VPN-verbinding vertraagt de internetsnelheid meestal wel een tikje, maar doorgaans is dat voor bittorrent niet een enorm probleem. Je hoeft er immers niet de hele tijd bij te zitten wachten. Maar voor andere apparaten, zoals je smart-tv is het juist weer belangrijk om de best mogelijke snelheid te halen voor bijvoorbeeld 4K streaming. Per app dingen regelen heeft dus grote voordelen.

IP-adres verbergen met een router

Een andere optie is het instellen van de VPN op een router. Hiermee kun je alle apparaten in je huishouden in één keer beveiligen. Dat heeft als voordeel dat je er niet meer over na hoeft te denken, maar de nadelen zie je hierboven: soms mis je snelheid en soms is niet iedereen in je huishouden gebaat bij een verborgen IP-adres uit een ander land. Bovendien moet je een nieuwe, geschikte router aanschaffen òf een router handmatig aanpassen. Je kunt hier lezen hoe je VPN installeert op je router.

IP-adres verbergen met je mobiele netwerk

De snelste manier om je IP-adres te verbergen is door een mobiele hotspot op te zetten met je telefoon en daarmee te verbinden. Je krijgt wel een nieuw IP-adres maar je internet provider kan nog steeds zien wat je online doet.

Maar als je een VPN gebruikt, wordt je mobiele netwerk beveiligd en kan niemand je activiteiten volgen. Bekijk ook onze artikel over hoe je veilig wifi-hotspots gebruikt.

Je IP-adres met openbare WiFi verbergen

Publieke wifi-netwerken zijn meestal niet veilig. Ze kunnen onbeveiligd en kwetsbaar zijn. Hackers kunnen deze kwetsbaarheid gebruiken om je persoonlijke gegevens te stelen of kwaadaardige software op je apparaten te installeren zonder dat je het weet. 

Wij adviseren altijd om een VPN te gebruiken als je op publieke wifi-netwerken surft. Met een VPN wordt niet alleen je IP-adres verbergt, maar je privacy en anonimiteit is ook beschermd tegen hackers of andere meekijkers. 

De voordelen van een betaalde VPN-dienst

Als laatste willen we nog even benadrukken dat een betaalde VPN-dienst veel voordelen en garanties biedt voor een snelle en veilige verbinding. Betaalde diensten hebben meer en betere servers dan hun gratis concurrenten. Ook heb je bij gratis VPN-diensten geen of slechte ondersteuning, en kun je nergens op terugvallen mocht het fout gaan. Je weet immers ook niet wat een gratis dienst met je data doet, en of je data wel echt zo goed is afgeschermd. Onze eigen tests wijzen uit dat gratis diensten regelmatig al dan niet tijdelijk ‘lekken’ wat betekent dat buitenstaanders alsnog kunnen zien waar je computer zich bevindt en wat je doet. Kies dus voor een betaalde dienst. Weet je nog niet zeker of het wat voor je is? Betaalde diensten hebben een gratis proefperiode of een niet-tevreden-geld-terug-beleid. Je kan dus altijd zonder risico experimenteren.

Daadwerkelijk VPN software gebruiken

Je moet natuurlijk nog wel daadwerkelijk zorgen dat je via een ander IP-adres gaat surfen en dat jouw internetverbinding verborgen wordt.

Met de software van de verschillende VPN-aanbieders is dit een fluitje van een cent. De software maakt voor jouw de verbinding met de door jou gekozen server. Na deze connectie zorgt de software ervoor dat al jouw internetverkeer via deze VPN-server verloopt en goed versleuteld is.

Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe dat er bij NordVPN uitziet.

NordVPN locations
serverlocatie kiezen
NordVPN instellingen
Instellingen aanpassen met NordVPN

Bovenstaande screenshots zijn gemaakt in Windows 10. Maar het verbergen van je IP-adres werkt hetzelfde bij Windows 7 of 8. Bij de verschillende VPN diensten kan het er verschillend uitzien.

IP verbergen op Mac

Ook op MacOS computers is het zeer eenvoudig om je eigen IP-adres te verbergen. De verschillende VPN services hebben ook voor Mac computers een client (software) gemaakt.

Net als met Windows is het met deze software zeer gemakkelijk om verbinding te maken met een VPN server van desbetreffende VPN service. Eenmaal verbonden met zo een server is ook je IP-adres verborgen als je gebruikt maakt van een Mac.

IP verbergen op je smartphone met Android of iOS

Naast het verbergen van je IP-adres terwijl je werkt op je computer of laptop kan het met mobiele apparaten. Het verborgen houden van je IP-adres kan op alle gangbare smartphones en tablets. De bekende VPN providers, inclusief degene hierboven genoemd, hebben ook allemaal een app voor mobielen apparaten.

Een VPN app is een makkelijk te gebruiken programma waarbij je gemakkelijk kunt verbinden met een VPN server. Dit is verreweg de gemakkelijkste manier om je IP te verbergen op zowel Android als op een iPhone.

IP-adres verbergen tijdens gebruik browser

Al je internet verkeer gaat dus over deze VPN verbinding. Het maakt dan niet uit wat je op internet doet, geen service of website die je gebruikt of bezoekt kan zien wat je echte IP-adres is. Elke website die jij bezoekt zal denken dat het IP-adres van de VPN server jouw IP-adres is. Zodra jouw computer is verbonden met een VPN server is jouw IP-adres voor websites verborgen, het maakt dan niet uit of je Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Opera of een andere browser gebruikt.

Er zijn ook mogelijkheden om alleen je browser verkeer via een VPN service te laten verlopen. Deze mogelijkheid komt vaak in de vorm van een VPN extensie bij Chrome of een add-on bij Firefox. Firefox en Chrome zijn eigenlijk de enige 2 browser waar VPN providers een extensie of addon voor hebben uitgebracht. Hierdoor kan je met deze 2 browser gemakkelijk je IP verbergen voor de websites die je bezoekt.

Je IP-adres laten wijzigen

Je kan ook je IP-adres laten wijzigen. Er zijn twee soorten IP-adressen die je internetprovider toewijzen – statisch en dynamisch. In het volgende stukje leggen we beide uit. 

Statisch IP-adres wijzigen

Een statisch IP-adres is een permanent en ongewijzigd IP-adres dat aan een netwerk toegewezen wordt. Internetproviders wijzen meestal dynamische IP-adressen toe, een praktische optie voor jou en de provider. 

Om het te wijzigen, klik je op Netwerkverbindingen beheren. Klik met de rechtermuisknop op de netwerkadapter die je een IP-adres wilt toewijzen en klik op Eigenschappen. Markeer Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) en klik op de knop Eigenschappen. Wijzig nu het IP-adres, het subnetmasker, de standaardgateway en de DNS-serveradressen.

Dynamisch IP-adres wijzigen

Een dynamisch IP-adres verandert telkens wanneer een apparaat wordt verbonden met het netwerk. Omdat internetproviders de voorkeur geven aan statische IP’s, moet je een dynamische IP aanvragen wanneer je een internetdienst aanvraagt.

Om dit te wijzigen, klik op Start > Instellingen > Netwerk & internet. Klik vervolgens op Ethernet of Wi-Fi. Selecteer Beheren en klik op Bewerken naast IP-toewijzing. Selecteer onder Bewerk netwerk IP-instellingen Automatisch (DHCP) of Handmatig

WebRTC kan IP lekken

Webrtc is een standaard die het mogelijk maakt om in de browser om via geluid en beeld te communiceren. Een nadeel van deze techniek is dat terwijl je verbonden bent met een VPN server jouw echte IP-adres gelekt kan worden.

Deze kwetsbaarheid komt terug in Firefox en Chrome. Wanneer je dus je IP-adres verborgen wilt houden is het dus zaak dat je tijdens je VPN connectie geen gebruik maakt van browserapplicaties die gebruik maken van het webrtc protocol.

Je kunt overigens eenvoudig controleren of jouw IP-adres wordt gelekt. Check dit zelf op onze pagina DNS en IP lek test.


Conclusie

Waarom je je IP-adres ook wilt verbergen, er zijn verschillende opties om dat te doen. De makkelijkste manier is toch wel het gebruik van een VPN verbinding. Ook al zijn er een aantal gratis oplossingen, het grote nadeel is echter dat wanneer je het veel gebruikt je zult moeten betalen voor een abonnement, dit kost vanaf ongeveer €2 per maand.


Veelgestelde vragen

Als je anoniem wil blijven op het internet, is het verbergen van je IP-adres een must. Een VPN zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen jou en de VPN-server worden verzonden, worden versleuteld. Bijgevolg kan niemand meer zien welke websites je bezoekt of welke bestanden je downloadt. Probeer NordVPN vandaag en verberg je IP eenvoudig!

Een IP-adres op zich onthult je echte identiteit niet, maar het kan worden gecombineerd met andere gegevens om je te identificeren. Een VPN kan je online privacy beschermen en je echte identiteit verbergen.

Je kan een gratis VPN gebruiken om je IP-adres te verbergen, zoals Atlas VPN. Hou echter rekening mee dat gratis diensten minder snel zijn, minder serverlocaties en datalimieten hebben.

Ja, het verbergen van je IP-adres is legaal. Het beschermt je online privacy en anonimiteit waardoor je veilig online kan surfen.

Categorieën: Privacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties op “IP-adres verbergen: waarom en hoe?

  1. Jan

    Prima informatie, ik ga spoedig testen.

    Ik heb wel een tip voor u, de maker van de website:
    Er staan heel veel grammaticale fouten op uw website. Ik raad u aan om daar wat aan te doen. Inhoudelijk is de website prima.

    1. VPN diensten

      Dank voor het compliment en de tip! We zìjn druk bezig artikelen te herschrijven en daarbij willen we uiteraard fouten zoveel mogelijk vermijden.

  2. Reinout Oonk

    Dank u.
    Een helder verhaal en ik wil u/jullie bedanken!
    Mag ik jullie ook vragen of het mogelijk is om IP adressen te achterhalen bij mailtjes die ik ontvangen heb?
    groetjes,
    Reinout

    1. VPN diensten

      In je mail programma is het waarschijnlijk mogelijk om de “originele mail” te bekijken. In die originele mail zie je het ip adres waarvandaan de mail is verstuurd. Dit is niet perse het mail adres van degene die het verstuurd heeft, dit kan ook het mail adres zijn van de mailservice die gebruikt wordt, bijvoorbeeld Gmail. Het is meestal dus lastig te achterhalen vanaf welk IP adres een mail verstuurd is.